Wij gaan er bij Moderne Meesters prat op dat wij pr en media-uitingen op een schilderachtige wijze, naar de erfenis van de oud-Hollandse meesters, opschrijven en opmaken. Maar wat er is schilderachtiger dan een roodgekleurde zon die tegen de achtergrond van een glinsterend wateroppervlak op- dan wel ondergaat? Juist ja, heel weinig. Tel daarbij op een zeilschip en je hebt het beeld van oud-Hollandse meesters op het water die ons land welvaart brachten en daarvoor vereeuwigd zijn op doeken in onder meer het Rijksmuseum. Die avonturiers van toen, je moet ze anno 2018 met een lampje zoeken, maar ze zijn er nog steeds.

In Jonna Meesters (what’s in a name) zit het DNA van die deskundige durfals van de VOC verankerd: slechts veertien jaar oud treedt zij in de voetsporen van Laura Dekker, beter bekend als ‘het zeilmeisje’ die op zestienjarige leeftijd de wereld in een zeilboot rondde. Zo ver vaart Jonna Meesters niet, maar de Breukelse gaat niettemin een nu al onvergetelijk avontuur aan onder de naam School at Sea: ze zeilt in een half jaar tijd naar de Caraïben en weer terug, waarbij ze onderweg haar reguliere schoolwerk volgt en maakt. Om risico’s uit te bannen wordt het geen non-stop reis, wat betekent dat er aangemeerd wordt bij eilanden. Sterker nog, het leeraspect staat ook in dit opzicht voorop, want er worden excursies gemaakt zodat de deelnemers leren over de natuur en de cultuur. Dat komt veel meer overeen met de ontdekkingstochten van de zeevaarders in vroeger dagen. En er is nog een overeenkomst: het leerproces dat de deelnemers doorlopen op het gebied van samenwerking, leiderschap en elkaar gemotiveerd en actief te houden. Jonna Meesters gaat kortom tijdens haar reis haar sterke en zwakke punten beter leren kennen. Ze leert waarin ze een meester is. Dat proces hebben wij ook ooit meegemaakt, wij vinden het dan ook bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid horen nieuwe meesters op te leiden. Wij steunen dan ook van harte deze jonge meester op het pad van de oude meesters vanuit Moderne Meesters!

…Jonna Meesters wint inmiddels ook aan naamsbekendheid bij bekende zeilers. Zo ging ze met Marit Bouwmeester op de foto na een triatlon op Ameland…